2011-07-31

2011 Bi Luo Chun från ChinesePottery.

jag lyssnar på...Piao Xue*~Han Xue

Det här är ett försök att gilla kinesiska gröna, mina första ansatser gav inte så mycket tycker jag, det var inte förrän jag gav mig på de japanska som det lossnade mellan mig och de gröna teerna.

Bi Luo Chun från Chinese Pottery hittade jag när jag kikade på kannor från samma butik för några veckor sen. Tyckte det såg lockande ut så jag slog till på en påse(50 g). Det finns två kvaliteter, denna för $18 och en 'extra refined' för $24.




Helst hade jag velat brygga i ett högt smalt glas så jag hade fått se bladen dansa i vattnet, men något sådant gåves icke, det närmaste jag kom var mitt stora Duralexglas jag dricker varmt citronvatten ur på morgnarna, men det är ju både rätt tjockt och dessutom fasetterat(ett sånt det ofta serveras latte i på lokal) så det blir svårt att se speciellt mycket alls.

Såg mig om efter alternativ som dessutom kanske var lämpliga och beslöt mig för min lilla kyusu med oglaserad insida, och smög igång med 70° i en minut. Släppte bladen ner i vattnet istället för att hälla det över dem.

såg inte den svaga yin/yang-skuggeffekten i koppen förrän efter jag lagt in den =)

De torra bladen doftar f ö fortfarande ketchupartat även om jag kanske är mer välvilligt inställd då jag inbillar mig att det här teet håller god kvalitet, men tycker ändå att det är en mer raffinerad variant, inte så pang-på.

Första bryggningen blev mild och fin, kanske lite väl mild för min smak men jag tänkte att det nog var bättre att gå från svagt till starkt än tvärtom. Smaken är rätt nötaktig, aromatisk och helt utan bitterhet. Efter en liten stund blir jag varse en stilla eftersmak, mitt emellan tungkviller och hui gan. *gilla*

Brygger en gång till, samma tid/temp. Nu blev det en aning bittert, tycker annan smak saknas. Är det kanske så att kannan dämpar? Eftersmaken är dock starkare, med lätt kolsyreeffekt på tungspetsen.

#3, 30 s. Mycket svag. En svagt, svagt jordig ton? Nånting pågår i svalget, bakom gomtaket.

#4 1 min. Också den blev svag. Måste definitivt pröva ett annat bryggkärl nästa gång. Och kanske mer blad.

Körde en sista omgång för att se om det gick att pressa nåt mer ur bladen. Två minuter på 75° gav visserligen lite smak, men är tveksam till om den var så festlig.



Återkommer när jag testat en bryggning till.

Här kan man läsa lite mer om just det här teet.




*=en kinesisk cover på Nakashima Mikas Yuki no Hana btw

2011-07-30

Fem små koppar från Ryu Mei Co.

jag lyssnar på...Piccadilly Circus(nej, ingen Pernilla Wahlgren-cover!)~Matsutoya Yumi

Litet paket som dök upp i förrgår, innehållande fem senchakoppar från Ryu Mei, en eBay-butik.



Som synes så drar min tekopps-smak inte så mycket åt jordnära keramik...hagi gör mig nervös.

Mystiskt nog sitter den lilla 'chop'-en på olika ställen trots att kopparna inte är handgjorda.

Kopparna rymmer cirka 1,25 dl(2 till kanten).

2011-07-28

Golden Nepal från Himalaya.

jag lyssnar på...Elegant Taste från Kiddy Grade Sound Pack 2 - Lumiere*

Även om butiken idag inte alls ser ut och ger samma intryck som när det begav sig för sisådär 20-25 år sen när jag tog mina första stapplande steg i teshoppandets underbara värld så har ändå Himalaya i Hötorgshallen en lite speciell känsla för mig. Jag minns alla i backspegeln rätt suspekta teer jag handlat där(blåbär! päron! viol!) och glädjen i att få prova nya smaker.
Det var även genom deras teer jag gradvis begrep att rent te utan en massa jox liksom var lite godare än Yellow Sky och allt vad det hette. Lärde mig känna skillnad på Yunnan och Keemun. Upptäckte att jag föredrog det de kallade Ceylon High Grown framför den billigare sorten. Diggade höstskördat Darjeeling.

ja och så bidde det visst ett par praliner också, så kan det gå ^^

Ok, det var en rätt lång utsvävning, det enda jag ville tala om var att jag köpte på mig lite fulte igår, Himalayas Golden Nepal. Trevligt nästan-Darjeeling för 30 pengar/hg. Druvkärns-smaken är det mest framträdande, enkelt och okomplicerat te som inte bråkar en mosig morgon som denna. Lite strävt om man inte är påpasslig vid bryggning men har fin doft, funkar utmärkt i spontanblandat frukostte och känns överlag prisvärt tycker jag.


Förtydligande: 'ful-te' i de här sammanhangen är det jag kärleksfullt kallar allt som kanske inte kostar massor, kan köpas i snabbköp eller tebutiker som inte specialiserat sig på superteer men som inte därmed behöver smaka fan. Lite enklare te. Allt te man kan brygga utan schack-VM:s-koncentration utan bara lite snabbt.

Vardagste är en annan synonym, men "en vardagste och en internet, tack" låter ju lite knöligt och osmidigt.



Bloggtiteln kommer apropå det från en statusrad i MSN som hängde med länge. :)



*=vilket var lite av ett sammanträffande, det dricks en del te i Kiddy Grade...



Nån vill även kränga en rätt kass figur på eBay föreställande Eclair i samma dress...för $399. Lycka till.
Även om hon där iaf har vett att ha rätt koppar till kannan istället för jättekoppar och mjölk och socker. Någon som kommer med fikat iklädd cheongsam och med liten brun kanna kanske inte har English Breakfast i. :P

Tie Guan Yin King från Funalliance.

jag lyssnar på...Watashi no jikan från Sketchbook ~full color's~OST*

Såna här varma dagar är det ibland lite svårt att välja te, tycker jag, vissa får en att svettas och det bär mig lite emot att dricka varma drycker när jag redan är tokvarm.

Men! Det dricks ohemula mängder te i Indien, och funkar det för folk där så funkar det väl för mig!

På det villkoret att det inte var nåt jag behöver koncentrera mig över hövan över, och lite TGY är nog just the ticket idag. :)

Jag håller faktiskt fortfarande och jobbar på vilka sorters oolong jag egentligen föredrar, detta köptes för rätt länge sedan, mycket för att det var en välkänd sort, lättbryggt för en klantbryggande nybörjare som jag plus jag läst att det skulle vara hyfsad kvalitet till sitt pris.

bladen ser aningens torra ut, tycker jag

Tro det eller ej, detta finns fortfarande till salu hos Funalliance! :D

Med tillnamnet King/Wang avses bästa kvaliteten av Jade eller höst-TGY, allt enligt wikipedia.

Nog om detta. Jag sköljde lite snabbt och bryggde sen i en 20-25 s. Vattnet strax under 90° och blad så det täckte bottnen på min gaiwan med råge.
Teet blev ljusgult med lätt grön anstrykning. Inga vansinniga komplexiteter i smaken, kanske svagt fränt...men kort tungkviller och lovande eftersmak.



Sniffade de blöta bladen mellan bryggning 1 & 2 och de luktar gott! Inte blomsteräng kanske men som om man vill äta dem. Letar efter något beskrivande ord men det enda jag får fram är savoury. Matigt!

Bryggning 2 kortar jag ner med hälften och det blev kanske aningen tunt.

Vad praktiskt det hade varit om man nördat ner sig i en enda sorts te, bara druckit Darjeeling eller gyokuro eller what have you, vad mycket enklare det hade varit att skaffa och hålla vid liv och förfina en enda uppsättning bryggningsfärdigheter istället för att ha känslan av att behöva uppfinna hjulet inför varje nytt te som testas. Visst överdriver jag lite nu men andemeningen hoppas jag går fram. :)

Det blir ett okänt antal bryggningar, den sista på nån minut, hur jag än gjorde så kändes det hela tiden dock lite tunt i smaken, kanske p g a att det var lite gammalt, kanske av någon annan orsak. Tebollarna har bott i en sån där japansk washi-burk med innerlock så alltför illa förvarade är de nog inte.



Håller iallafall utmärkt till mat(all mat blir godare med te. Nästan så.).









*=av och med pianisten Muramatsu Ken som jag har fler album av bl a soundtracken till Umi Monogatari och framför allt Kurenai -OBS aningen loli-

2011-07-27

2004 Chang Tai Lao-Chen 'Yin Jing Gu' sheng från Hou De.

jag lyssnar på...Yasumi jikan desu ka(2) från Azumanga Daioh OST

Ja du, säg den rubriken snabbt fem gånger!

Det här teet ligger mitt emellan häst och grönt färskt hö i doften, eller så är det jag som får flashbacks från ridlägren jag var på som tioåring. I vilket fall som helst en frisk, grön doft.




Det var inte så mycket kvar av mitt 1oz prov, mest bara smul som synes så jag misstänkte att jag fick vara försiktig med bryggtiderna.

Två sköljningar och en bryggning på 20 s vardera.
Det är något vagt fruktigt över teet, dock ingen syra utan mer som...sharonfrukt? Det står dock i skuggan av den skarpa(i jämförelse med oolonget från i måndag eftermiddags) bitterheten, den är dock inte obehaglig eller oangenäm utan är nästan synonym med eftersmaken, som lägger sig ganska långt bak i munnen. Det känns nästan som bubblande bakpulver på tungan. Eller det fräsande pulvret i de där godis-tefaten man köpte som barn; rosa, vita eller blå. :)




Doften från första omgången är svagt rökig. Återigen den där kylande känslan, huvudsakligen på främre delen av tungan.

Andra bryggningen blev våldsamt stark, känner metallsmak. Svetten bröt fram(no, really).

#3 tillbaka till mild frukt under skärpan.

#4 & 5 fortsätter i samma stil, sdan kommer en liten avmattning. Lite knepigt med balansen mellan smak och bitterhet. brygger ett par gånger till, sen var det nog för dagen. Kunde ändå inte sova sedan :/


Inte det sämsta sheng jag testat (med min ringa erfarenhet), något säger mig att det finns långt bättre men jag vill inte underkänna detta ändå. Det är en erfarenhet, och jag behöver massor av dem. Dessutom är ju teet fortfarande ganska ungt och bara i början av att få lite hyfs och stil :D

Såg att andra också känt av röken i detta te, det kanske är fånigt men det känns lite skönt att det inte bara var jag som hade hjärnspöken.
Ju!

Jag gav $5 för min provpåse när det begav sig, kakorna är sedan länge slut hos Hou De så jag minns tyvärr inte vad de kostade.

2011-07-26

Cui Jian från House of Tea.

jag lyssnar på...Asa från Onegai Twins Image Soundtrack ~Soleil~

Det är rena fyndhörnan, mitt teskåp. Här en påse som legat jag vet inte hur länge i en papplåda med annat och inte synts för att den var så liten och smal.

Fick provet med en beställning med annat som så ofta är fallet, och då kan det ju bli lite vad som helst.




Hade på känn att det här teet nog var lite over the hill vad gäller fräschören, så jag tänkte att det fick bli dagens lunchdryck, det borde det klara.

Etiketten angav 85° i en minut, jag beslöt mig för att gå lite försiktigare med 80 grader. Vattenvolymen fick dock bli densamma; två deciliter.



Tyckte dock inte att lätt och naturlig söt smak stämde överens med mina upplevelser, det var lite bittert på ett ok sätt, en aning nötaktigt kanske(fast jag undrar vilka nötter man avser med en sådan beskrivning...det är ju en viss skillnad på säg valnötter och macadamia). Men det allra mest framträdande-både i doft och smak-var faktiskt tonfisk! På burk!

Från de nyss bryggda bladen kom en klar doft av tonfisk i vatten, lite saltig liksom, och samma sak återfanns i smaken. Det var inte otrevligt, bara lite oväntat. Funkade bra med maten(wokad kinafärs och grönsaker & tamago kake gohan vid sidan om).

En effekt av att bladen hunnit bli för gamla månne?



Ingen skugga skall dock falla på House of Tea, ev misshandel är mitt fel. =)

New Vithanakande från Harney & Sons.

jag lyssnar på...Drop me by the stairs~Embee

Dagens morgonte får bli detta Ceylon från HT.




Bladen är små och tunna, rätt homogena i färgen och med en liten andel tips.

Eftersom det här är ett te som jag antar producerats för att bryggas och drickas på västerländskt vis så är det så jag tänker förfara med det. I min loppiskanna på 6 dl la jag en rågad matsked(? ögonmåttat) te och lät det dra i ca 3 min, nyss uppkokt vatten.

Doften ur kannan-bröd och mjuk pepparkaka, rätt överraskande tyckte jag. Även vällingdoften som jag känt från andra teer från Afrika och Sri Lanka.

Min vara trogen dricker jag den här typen av te med mjölk, men jag smakade utan i vetenskapens och konsumentupplysningens namn och aromen är mild och fin...men beskan drar ner tycker jag. Någon som av vana kör mjölkfritt kanske tycker annorlunda. :)
Ingen syra av det slag som ibland uppträder med det beska.




Resten av kannan blev mitt morgonte till min briemacka(börja aldrig med sånt, man fastnar :S ) och dracks med mjölk. Drucket på så vis är det ett trevligt, neutralt morgonte, ganska flärdfritt men utan störande bismaker. Och det är ju vackert så.

Mitt intryck av ceylonteer är att de representerar tesmak i en ganska ren form, inga uppenbara övertoner av frukt/blommor el dyl utan "bara" te. Kanske för att de ingått i miljoner tepåsar genom åren. I England finns ju uttrycket 'workhorse' om något som är pålitligt men inte lyxigt, och jag tycker det var rätt passande för det här teet. Helt okej till vardags, ibland orkar man inte dricka te med alla sinnen fullt påslagna utan vill bara ha sitt te rakt upp och ner utan åthävor.

På den tiden jag arbetade som chokladprovare fick vi bara jobba en timme om dagen, och det var precis vad man orkade med, koncentrationen och den ökade fokuset på smak och doft gjorde iallafall mig mentalt trött. Det blir svårt att ta in och uppfatta nya intryck.

Så nu tänker jag dricka upp resten av kannan i lagom takt och läsa min Peter Robinson i lugn och ro! Hoppas att andra har en trevlig morgon. =)

2011-07-25

En chataku med fågel på.

jag lyssnar på...Tori no Uta* från Air - Ornithopter -Air Original Compilation Album-

Dammsugningen av eBay fortsätter...

Vann en auktion för en styck chataku/tefat i koppar häromveckan som trots omvägar om England ändå kom fram ganska snabbt tycker jag.




Enligt säljaren är fatet från Meiji-perioden(1868-1912), troligast någon gång mellan 1880 och 1900. Om sanningshalten i detta kan jag inte uttala mig alls, men designen tilltalade mig och uppfyller grunkorna dessutom kriterierna a) terelaterat och b) japanskt så är jag ju såld.

Och en sån här har jag ju faktiskt användning för. Dubbelt bra!



Märkningen säger mig tyvärr ingenting. Någon?

Jag har sökt på eBay ganska länge efter såna här, oftast säljs de i set om fem som mycket andra japanska husgeråd, ofta kostar de uppåt 60-70 dollar, ibland kan man hitta billigare. Porslin, tenn och koppar är vanliga material.
Säljaren kingyo42 har ett och annat trevligt, en del teskålar med och utan lock bland annat.




*=f ö en duktigt långsökt referens till dagens ämne ^^

2009 Li Shan från Essence of Tea.

jag lyssnar på...Yellow Line från Redline OST

Ännu en provpåse jag fått medskickad med en order, ännu ett te som borde provats för väldigt länge sedan. Betar sakta av backloggen...

Om detta te vet jag inte mer än vad rubriken anger; år och plockställe. Li Shan skall vara det distrikt med de högsta altituderna på Taiwan, vad jag förstår kan det t o m snöa...vilket man kanske inte associerar med de breddgraderna. Bra för teproduktion är det ju dock, svalt och fuktigt.

finfina etiketter har de, Essence of Tea

Dessutom det första te av den här varianten jag provar...doften är iaf helt i min smak. Påminner om Harbor Tea som jag skrivit om för ett tag sedan. Inte så konstigt kanske. Något varmare, fruktigare och inte så sträv.



Uppskattade mitt prov till ca 10 g så jag gjorde som med det vietnamesiska pu erh:et* och hand-måttade upp +/-7 g och la i min lilla vita gaiwan. Värmde alla grejer, sköljde snabbt och bryggde sen i ca 15s.
Det var aningen för kort, teet blev aningen tjockt men smakade inte så mycket.
Vända #2, ungefär samma tid men nu har ju bladen hunnit öppna sig mer, dra åt sig vätska.

Efter ett par, tre bryggningar ger sig astringensen tillkänna, tungan känns lite torr men det är allt.



Smaken är neutral, en liten bitterhet, tungkviller. Tydlig eftersmak, kanske något som får mig att tänka på blåbär..? Dock uppfattar jag inte detta som ett fruktigt te.
Aningen sur smak under alltihopa, men inte så mycket att det besvärar. Är detta en kvalitetsindikation av något slag, tro?



Vid några tillfällen kunde jag känna något svalt, kylande på tungan och främre delen av munnen en stund efter att jag druckit. Såna svaga förnimmelser gör mig lite osäker, åh att det ska vara så svårt att lita på de egna upplevelserna!

F ö skulle jag hoppa på en 'lär dig dricka och uppskatta oolong'-skola på stubben om någon sådan funnes att tillgå!

Drömmen vore förstås att åka på Floating Leaves teresor till Taiwan! One day, one day...




EDIT...är f n inne på bryggning 8? 9? och måste säga att eftersmak/hui gan är väldigt trevlig just nu!

*=slog till på en 250-gramspåse i helgen eftersom jag inte kan sluta tänka på det :O

2011-07-22

Shinobi-cha med Sayamakaori shincha.

jag lyssnar på...Natsu sora från Onegai Twins OST 'Photograph'


Idag var gränsen nådd, 28° ute och en luftfuktighet som inte var av denna världen. Inga tvärdrag hjälpte längre så jag rev fram min gula kyusu, en näve isbitar och en matsked sencha, nu djeflar i trägårn skall det fixas iste!

Dumt nog upptäckte jag att jag varken hade is i tillräcklig mängd eller en vettig islåda till hands, men det senare ordnas ikväll på ICA Maxi, tills dess får min weird-ass islåda i grönt gummi som gör pilformade isbitar, faktiskt duga!

*frysa frysa*


EDIT: Åtta timmar senare var det äntligen dags, men det var verkligen ingen upplevelse!
Ut kom en minimal mängd vätska som såg ut och i viss mån doftade som typ....persikojuice. Vilket hade varit väl om det nu varit just persikojuice, men det var ju just det det inte var. Beskt, gult och tråkigt.
Undrar vad jag gjorde fel, folk lämnar ju tillbringare att brygga över natten med habilt resultat, så varför inte detta? Hmmpf.

2011-07-21

En liten vintage-burk.

jag lyssnar på...Angeloid no senaka~Iwasaki Motoyoshi

ETSY är ju faktiskt riktigt kul ibland, just för att folk säljer gamla grejor de hittat i skåpen. Sökte på 'japanese tin' eller nånting sånt och tira grabbar, en burk som skulle kunna vara kusin till min mammas hon köpte i New York på femtiotalet!



Rejäla don, tät som bara den och med det praktiska innerlocket kvar.

På burkens undersida står nedanstående tryckt:




Minns någon Spice Islands? De tycks inte längre sälja sina kryddor i Sverige längre, men i mina föräldrars kryddskåp på sjuttiotalet var de stora glasburkarna med sina lite snirkliga etiketter ständigt närvarande. Kan beskådas här, ungefär halvvägs ner.

En youtubekanal om te.

jag lyssnar på...Yume från Sora no Otoshimono OST

Detta var vad jag roade mig med in the wee small hours of the morning under gårdagens nattpass:



Halkade in på den här kanalen och de hade massa kul tyckte jag. Bryggning av olika sorters te, resande i tedistrikt, filmer från pu erh-tillverkning; pressning, kill green-processen mm. Jag fastnade i över en timme :O

Kontoinnehavaren har även eBaybutik, kände igen namnet och har varit inne och tittat, men inte köpt något.

2011-07-19

En pyttepåse oolong.

jag lyssnar på...

Tillsammans med mitt lilla nyförvärv från igår låg en mycket liten vakuumpåse märkt
'Gui Fei Fragrant Oolong'. Tänkte jag skulle brygga det idag och se vad som händer.

Teet som sådant är nytt för mig, jag har inte ens hört talas om det tidigare. The internets ger vid handen att det är ett taiwanesiskt te, började tillverkas 1999 och alternativa namn är bl a Honey Oolong eller Mi Xiang. Viss likhet med Oriental Beauty i det att det också tillåts angripas av insekter.




Jag luktar på bladen och första sniffen är som ketchup på en gammal tallrik. Hm...
Efter att jag hällt upp dem för bryggning luktar de dock mest svagt och obestämbart...grönt.

Brygger i ca 1 minut med 90° vatten. Smakar, och begriper inte mycket.
Vet inte kanske vad jag skulle förväntat mig men detta var verkligen trist. En personlighetsbefriad generisk oolongsmak, något sträv som gör att det hela drar åt Darjeeling men det är allt. Gammalt te? Taskigt bryggt?





Teet i sig är iallafall vackert gyllengult. När jag häller upp bryggning #3 tycker jag mig för en sekund känna något som kanske skulle kunna vara den avsedda doften, men det försvann lika fort.




Får varken fram någon speciellt söt smak eller fantastisk doft, tyvärr.
/depp

2011-07-18

En kanna och en nostalgitripp.

jag lyssnar på...nedan!

Dagens(och gårdagens, beroende på var man bor) väder-torrt, mulet men varmt- får mig ofelbart att tänka på och vilja lyssna på den här låten:



En het, regnig och åskig juli för, herregud kan det vara femton år sen? lyssnade jag mycket på Wings Greatest och Uncle Albert/Admiral Halsey var en av låtarna som fastnade mest. Satt i köket i föräldrahemmet och drack te och lyssnade.
Jag var en rätt besatt anglofil på den tiden, det har väl sansat sig aningens sedan dess(och i viss mån ersatts av en lika stark japanmani...but nm)
Vill fortfarande ha te med scones + clotted cream och röd marmelad när jag hör den här.

Ett sidospår, vad jag egentligen ville komma till var min lilla kanna från zen8tea jag hasade ner till COOP och hämtade ut igår. Mycket väl paketerad var den, bra säljare på det sättet. Har köpt lite småsaker därifrån förut men nu var det ett ganska bra tag sen.

Kannan är på ca 1 dl och beskrevs endast med "Yixing ZISHA Kung Fu Cha Teapot Handmade Carving 100 ml" och gick lös på $28 plus frakt.



Gjorde mig inga illusioner om kvaliteten men den var ju fin, i bra storlek och när paketet kom kunde jag med mina ringa kunskaper ändå känna att den verkade välgjord, inga uppenbara tillverkningsfel, luktade rent och ler-aktigt när jag sniffade i den, och efter en timme i en kastrull på spisen fanns inte ens den lukten kvar.
Locket glappar inte och flödet tvärnitar när man täpper till det lilla hålet.




Inga urkigheter löstes ut i kokvattnet heller.




Nu återstår två saker, dels ta reda på vad det egetligen står på sidan, och fundera ut vad jag ska brygga med kannan. :)

Ha en bra måndag!

Gårdagens lagrade vs. 2001 Jing Mai Mountain ripe tea brick

jag lyssnar på...Deep Blue 1 från Arakawa under the bridge* OST AUB39

För att få lite perspektiv på gårdagens övningar började jag plocka lite bland pu-påsarna(herregud jag måste märka upp bland dem innan jag fullständigt tappar kollen på vad jag egentligen köpt...var kan man hitta mini-Post-Its? Konsum? :O) för att se om jag hade nåt "vanligt" shu att jämföra med.

Dumt nog var den enda öppna påsen från 2001 och därmed nästan lika lagrad som det vietnamesiska. Dock var doften mer traditionell och jag tog fram min minsta gaiwan och bröt loss lite från mitt 25g-prov. Varmare, aningen svampig doft, de blöta bladen efter första bryggningen på en minut luktar verkligen hostmedicin-aktigt. Smakade omväxlande på det och den sista femminutersbryggningen av 99-an, lustigt nog var styrkan ungefär den samma, det ena nästan uttömt, det andra bara i början av sin karriär.

Andra omgången och jag noterar att Jing Mai inte är alls lika uttorkande på tungan samt har något gemensamt med mjukt svart te. Möjligen en liten beska.

Fann en recension som talade om lakrits men nåt sånt känner jag inte själv. Synd, jag gillar lakrits.



Bladen är mycket mörka, medelstora och ganska hårt sammanpressade. Jag brygger en tredje gång och trots att tiden nog var i överkant(se bild) så saknar det fortfarande astringens, dock visar sig tungkvillret nu. Beskan är en aning irriterande.



Sammanfattningsvis är jag inte lika fascinerad av detta som av teet från Canton Tea Co.

Detta te köpte jag för snart två år sedan så det finns inte längre kvar hos Yunnan Sourcing, enligt en uppgift kostade dock en hel 'brick' à 250 gram $27. Mitt lilla prov gick lös på 3 dollar.


*=Duktigt rubbad komediserie med absurd humor och ett flertal riktigt bra seijyuu(Fujiwara Keiji!) jag rekommenderar den verkligen! =)

2011-07-17

1999 Vietnam shu i lösvikt från Canton Tea Co.

jag lyssnar på...Kokurikozaka Kara OST(från ny Miyazakifilm som gick upp på bio igår i Japan)

I min allmänna köpmani den senaste månaden har jag provat flera nätbutiker som var nya för mig. Canton Tea Company som dagens te kommer ifrån verkar hålla hög kvalitet över lag. De skickar varorna snabbt och väl paketerat.

Jag var inte ute efter något särskilt från dem, det första som väckte intresse var deras Superior Earl Grey, en blandning med enbart Darjeelingteer, riktig bergamottolja plus lite pynt. Jag beställde 50 g och undrade om jag ville ha något mer medan jag ändå höll på. Blicken föll på ämnet för dagens övningar; ett lagrat shu i lösvikt(icke pressat alltså, man kan inte beställa fritt per gram utan får välja mellan provpåse eller 50/100/250 gram) som alltså skall komma från Vietnam*. Jag har aldrig hittills druckit vietnamesiskt te av något slag så jag lade med ett 10g-prov på min beställning. 50- och 100-gramspåsarna gick inte att lägga i varukorgen och 250 g à £38 kändes som en lite väl substantiell investering i ett oprövat te. Även om det är prisbelönt.



Det är med viss nervositet jag klipper upp min lilla provpåse. Möts av en ren och mycket kylig doft, lätt och aningen fruktig och inte tillstymmelse till träskvibbarna man annars kan få. Det luktar helt enkelt rasande gott och jag är lite ängslig för att mina bryggnings-skills inte ska räcka till. Att jag ska schabbla till det.
Häller upp bladen att vädra lite medan jag diskar upp efter min lunch. De är brun-grå, känns väldigt kvalitativa och påminner om ludna spindelben...







Delar upp bladen för hand så att jag får vad jag hoppas är ca 7g och lägger i min lilla yixing-kanna. Sköljer försiktigt i 30s eller så, det doftar trä. En första bryggning blir på 20s.
"som vatten ur en skogsbäck" är det första jag associerar till när jag dricker, det och träet. Blöta stenar? Mineral? Det smakar som det doftar efter ett kallt regn.
Det dominerande intrycket är fortfarande renheten, det fräscha. Eventuellt aningen för kort tid men jag tassar försiktigt. Len dryck utan att vara tjock eller viskös. En försiktig blink-and-you-miss-it-sötma i eftersmaken. Det doftar rostat ur tillbringaren, utan att ha karaktär av oolong.



Efter ett par koppar tycker jag mig känna något kylande, även när jag andas ut genom näsan...kamfer? Jag har läst om såna förnimmelser men det är svårt när man inte har egna referensramar.

Andra omgången blir även den cirka 20s sammanlagt(kannan töms på ca 10). Nu doftar det aningen mer välbekant pu-aktigt. Metallsmak. Tungkviller som gränsar till.

Bryggning 3, jag vågar mig på 30s och får en mer komplex, aningen varmare smak. Men seriöst, tungan känns skum nu... :O Något påminner om(snabb)kaffe. Eller övergivna båthus.

#4, jag kortar ner till 25 s. Aningen varmare intryck, återigen.

#5 dito, plötsligt ser teet mycket mörkare ut.

#6 35 s. Undrar hur länge jag kan hålla liv i detta? Smaken känns aningen mattare, tunnare, däremot är teet tjockt och svagt slemmigt, glatt.

#7 50 s. Något jordigare karaktär.

#8 1 min. Dags att öka på bryggtiderna betydligt tror jag. Milt och möjligen aningen sött. Aningens.

Jag bröt för dagen här och ställde kannan i kylskåpet under natten. Morgonen därpå
sköljde jag bladen snabbt och lät sedan teet dra två minuter. Brygden var betydligt blekare, smaken väldigt tunn men inte alls oäven. Körde en vända till i fem minuter, sedan fick det vara bra.


Egentligen är det ju hopplöst det här med teprover, för att få en någorlunda vettig uppfattning om ett te behöver man ju utrymme att testa olika bryggningar över en längre tid och inte bara 1-2 gånger. Och även bara dricka teet utan att ha recensionshatten påskruvad, något som faktiskt stör upplevelsen för mig många gånger.

Jag har försökt vara uppmärksam på om jag kände av någon cha qi på något sätt, men antingen är jag för ovan att uppfatta sådant, eller så var där inte speciellt mycket. Också här gör sig bristen på referensramar kanske påmind(troligt).

I allt övrigt en intressant upplevelse på många sätt. Kommer jag köpa teet igen?
Jag vet inte ännu. Imorgon ska jag brygga de resterande grammen i en glas- eller porslinskanna för att se om något är annorlunda.



*=eller ja, gränslandet mellan Yunnan och Vietnam. Border tea?

2011-07-15

Invigning.

jag lyssnar på...Matsuri från Kowarekake no Orgel OST

Premiärflyger mina gröna koppar från chineseteasupplier, enligt beskrivningen pu-koppar men jag är ju inte den som strikt håller mig till definitionerna alltid så, eftersom jag har en särdeles trött och ämlig dag valde jag att brygga lite gammalt Gui Hua. Det kändes lagom.



Kopparna fanns med lotus(bilden), pion och drak-dekoration, nu tycks inte drakarna finnas kvar.


Och teet? Trevlig doft, totalt omärkvärdigt som te. =)

2011-07-13

Överraskning från Yunnan Sourcing.

jag lyssnar på...81 summer~Uyama Hiroto


Viss förvirring utbröt när jag packade upp mitt paket från Yunnan Sourcing häromdagen. Visste att jag beställt pu i lösvikt samt några svarta teer-men detta? En minikaka shu?



Trodde först att någon varit snäll och skickat med ett prov, men sådana brukar vara mindre... Fick gå tillbaka och läsa orderhistoriken och jo, mycket riktigt står kakan listad på beställningen. Mycket märkligt, har inget som helst minne av detta.

Kanske något jag lagt i korgen och glömt ta bort när det var dags att betala?

Ångrar absolut inte att jag har den ska jag tillägga, den doftar lovande, kostade knappt något($3.20) och jag har i vilket fall som helst varit nyfiken på deras egna teer. Nu har jag chans att prova!

/brydd

2011-07-11

2008 Taiwan PinDong Jia-Le-Shui 'Harbor Tea' från Hou De.

jag lyssnar på...Oribe Tsubaki (melo nuki) från Onegai Twins! Complete OST 'Photograph'

Om jag nu bara inte var så fördömt långsam med att posta upp vad jag dricker så kanske det här teet fortfarande funnits på Hou De:s sida, nu tycks det dock vara borta. Endast en lite mer vintage variant finns kvar, lämnar länk ändå för lite mer information om teet. Här.

Vill även minnas att det jag läst att detta te är en mix av två olika kultivarer och som tur är ligger en utklippt etikett kvar i min burk på vilken det står chin-shin/Wuyi oolong.
Slarvgooglande uppdagar att chin-shin eller 'green-centered' är den vanligaste hybriden på Taiwan. Den är även mamma(pappa?) till det åtminstone för mig högintressanta Ruby Black, men mer om det om en annan gång. =)

Ur min burk doftar det säreget och gott när jag öppnar innerlocket, det är inte grönt, blommigt eller fruktigt utan liksom lite...strävt. En doft/smak som jag associerar till "fågelsand på vitt suddgummi"-ja jag är ledsen om det låter crazy men jag kan inte beskriva det bättre. Och jag menar inte doften som sådan som känns lite torr, utan själva upplevelsen av den, det sträva. Samma sensation får jag av att dricka genmaicha. Torrt, friskt och rent.

Bladen skall vara handjagade enligt Hou De, såhär ser de ut.



De ger ett lite gråaktigt intryck kanske, som om de vore täckta av en tunn dammig film, men de såg så ut när jag fick dem så det skall säkert vara så.
Och det är stora bollar! De största på bilden är rejäla ärtor.

Minns inte om jag läst några brygginstruktioner någonstans och jag hittar inga på butikens sida eller i gömmorna här så...



Erkänner villigt att jag inte hade nån vidare aning om hur jag skulle bete mig med detta te men bestämde mig för en liten gaiwan i vilken jag hällde 25 av de små bollarna och lät dem dra 35 s i knappt 95-gradigt vatten.
Teet har en väldigt ren oolong-smak utan direkta associationer av någon speciell sort, det mest utmärkande är tungkvillret som kommer omedelbart, samt en lång eftersmak som påminner mig om sencha.

Andra bryggningen 10 s. En svagt brödig doft smyger in.

#3 5 s. Und so weiter. Höll på så där en stund och drack det även till maten, en hämtlåda gong bao från stället på hörnet. Och trevliga småsmå vårrullar!



Som summering skulle jag säga att det är ett trevligt vardagste, absolut inte dåligt men inga stora fyrverkerier. Fast utmärkt till mat!
Passar säkert att slöbrygga modell grandpa style, tror jag ska ta med mig lite till jobbet nästa gång och prova.

Min påse kostade $17.50 för 2oz, den lagrade varianten $22.50.

2011-07-10

Chinese Pottery, en ETSY-butik med yixing och te.

jag lyssnar på...Doubt från Sky Girls OST 2

Tror jag fann den här butiken genom Teachat, dumt nog var säljaren på semester då och shopen kunde inte ens kikas på, tills igår.

De har mycket fint, främst tekannor som verkligen inte är billiga men jag tror att de har någon sorts kvalitetstänk, så kanske får man vad man betalar för. :) Skulle vara roligt att slå till på en kanna någon gång!

För dagen sansade jag mig och valde istället deras Bi Luo Chun, i ett försök att lära mig att gilla den sortens te. Ser vådligt fint ut på deras bilder i vilket fall som helst, och det här är ändå den billigare kvaliteten de hade till salu.

2011-07-06

Fyra småpåsar från Harney & Sons.

jag lyssnar på...Kinetic Harvest från Shatter OST

Senaste lilla ordern(eller ska vi kalla det haul kanske? :D ) från HT, det bidde två afrikanska teer
- Milima från Kenya och Livingstonia från Tanzania samt Panyang Golden Tips och en Ceylonvariant, New Vithanakande.


jag känner inte till exakt hur mycket te en påse innehåller, men det känns som hyfsat generösa prover

Har börjat odla en nyfikenhet på just afrikanskt te, och även nepalesiskt. Har ett par sorter på väg hem, hoppas på åtminstone några guldkorn =)

2011-07-04

2010 Yunnan Sourcing 'Yi Mei Ren'.

jag lyssnar på...Zannin na kougeki från Rozen Maiden OST

Vi fortsätter väl med teskåps-arkeologin en stund till..




Idag ett svart te jag köpte i oktober förra året från Yunnan Sourcings eBay-butik, de(eller han kanske) har sedan dess flyttat till egen sajt med lite lägre priser då de slipper lägga på för eBays avgifter. Jag handlar gärna därifrån, man skeppar grejerna snabbt och är trevliga på mailen. Har hittills inte heller fått något jag inte tyckt om därifrån.

Enligt uppgift är detta te tillverkat av samma variant av teplantan man annars gör pu erh av, den storbladiga sorten.







Som synes ser bladen inte så märkvärdiga ut, de är rätt enhetligt brun-grå med enstaka mer gula eller orange stråk. Dock ganska stora, inga söndriga småbitar i påsen.
Torrt doftar det fruktigt och en aning tobaksartat. En tung, kompakt doftupplevelse, trots att jag inte skulle säga att det doftar jättestarkt. Får en kall, lite mentholaktig känsla i svalget när jag andas in.

Jag lägger en rätt rejäl näve blad i min förvärmda lilla porslinskanna, bladen ger ifrån sig ett moln av katrinplommonsöt doft. På med kokande vatten, väntar en knapp minut.

Hur skall jag nu beskriva detta te?
Det är lite sött, en aning fruktigt, inte rökigt, nånting i bakgrunden man kanske kan kalla bränt socker? En munkänsla som bomull. Dessutom den här nästan kolsyreaktiga kvillrande känslan på tungan man kan få av vissa oolonger.

Inga toner av läder(du märker att det nästan är lättare att säga hur det INTE är men det beror mer på mig och mina svårigheter att sätta ord på saker och ting) utan har en säregen och distinkt egen smak jag förknippar med kokt, mjölig potatis om man äter den med skal. En torr, brun ton men kryllar absolut inte ihop tungan med astringens.
Kanske är det maltighet jag är ute efter? Bah, knepigt.




Men jag är inte ledsen, det ÄR svårt att hitta rätt ord(och sortera intrycken!). Läste dessutom den här posten några dagar tidigare, inemellan jag drack en stor kopp av teet och tittade på Iryu 2(ja, ibland har jag svårt att göra en enda sak. Ibland inte.). OBS varning för mycket text...

Andra bryggningen-30 s- är om möjligt ännu mjukare och kanske lite mer balanserad smakmässigt.

Tredje omgången gjorde jag lite på känn, men nån minut eller en och en halv kanske. Det blev aningen kärvt men det är fortfarade sött under det.

Bryggt gong fu är det dominerande intrycket bränt socker och en mild men trevlig känsla på tungspetsen, fruktsmakerna tar mindre plats.

Årets skörd finns att köpa här. 100 g kostar $6.50 och billigaste frakten $8.